Migros’da yabancı yatırımcı parasını bir buçuk yılda çıkardı

Migros’da yabancı yatırımcı parasını bir buçuk yılda çıkardı

Bu köşede zaman zaman şirket alımları ile ilgili trendler ve özel örnekler ile ilgili yorumlar yapıyorum. Uluslararası sermaye hareketleri ve Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımlar da yine bu köşede zaman zaman ele alınıyor.Elimizde ilginç bir örnek var. Migros tarafından geçen hafta açıklanan hisse başına 14 TL’lik temettü kararı, Türkiye’de yabancı yatırımcıların kazanç potansiyelini gösteriyor. Zira, bu temettü rakamı, hissenin karar açıklanmadan değerlerinden daha yüksek…
Koç Holding, TÜPRAŞ’ı özelleştirme sürecinde satın aldıktan sonra bazı iştiraklerini satışa çıkarmıştı. Holding tarafından satılığa çıkartılan en önemli “mücevher”, Migros’du. Migros’u satın alan grup büyük ölçüde yabancı yatırımcılardan oluşuyor (başlarında İngiliz yatırım fonu BC Partners geliyor) ve bu yatırımcılar bir buçuk sene içinde yatırdıklarından daha fazlasını geri aldılar.
Son yıllarda Türk işadamları geliştirdikleri şirketleri yabancılara satarak ciddi paralar kazanmışlardı. Bunların başında Zorlu Grubu, OYAK, Boydak Grubu, Fiba Grubu geliyor. Migros örneği tersine bir durumu gösteriyor. Koç Holding bu satıştan nakit elde etti, ancak asıl kârı yabancı yatırımcılar yaptı.
İşlem, aşağıdaki tablodan da görüldüğü gibi, geçen sene şubat ayında Koç Holding’in, Migros’daki hisselerini, yabancı yatırımcılar tarafından kurulan Moonlight Perakandecilik ve TAŞ adlı şirkete satmasıyla başladı. Bu ilk aşamada, Moonlight Migros’un hisselerinin yüzde 50,8’ini; 2 milyar TL ödeyerek satın almış oldu. 2008 Ağustos ayında Moonlight İMKB’den aldığı hisselerle payını yüzde 82’ye çıkardı. Ekim ayındaki çağrı ve sonrasında İMKB’den yapılan alımlarla 2008 yılı sonunda Moonlight’ın Migros’daki hisseleri yüzde 98’e kadar çıktı. Kalan yüzde 2’lik hisse İMKB’de işlem görmeye devam ediyor.

Bu hisse alımları sırasında Moonlight’ın harcadığı paranın 3,8 milyar TL’nin altında olduğunu hesaplanabilir. Aşağıdaki tabloda tüm alımların Koç Holding’e ödenen değer üzerinden yapıldığı varsayıldı. Ancak 2008’de İMKB’den yapılan alımlardaki ortalama fiyat bunun altındaydı.

Yatırımcı, 2008 yılı boyunca toplam 3,8 milyar dolar ödediği hisselere, 2009 yılında açıkladığı kararla toplam 2,4 milyar TL’lik temettü ödeyecek. Dolayısıyla, yatırdığı paranın yüzde xx’ini bir sene içinde geri alırken, hisseler elinde kalmış olacak. Hisse alımı yerli bankalar tarafından finanse edildi. Bu tür alımlarda kullanılan kaldıraç oranlarını temel alırsak yatırılan paraya oranla geri alınan temettü yüzde yüzü geçmiş gibi görünüyor. Koç Holding eğer Migros’taki hisselerini 2008 Şubat’ında 2 milyar dolara satmamış olsaydı. Bu sene bu kararla 1,2 milyar TL temettü geliri elde etmiş olacaktı.

Migros bilançoları, bu miktarda nakdin şirket bünyesinde olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla temettü ödemeleri de banka finansmanı ile yapılacak. Bu da önümüzdeki dönem için finansman gideri oluşturacak.

Türkiye yabancı yatırımcı açısından iyi bir ülke…