Kerem Alkin – IMF Esnek Kredi Mekanizması

Kerem Alkin – IMF Esnek Kredi Mekanizması

IMF sürecini yılan hikayesi haline getirerek ve “bize güvenin iyi pazarlık yapıyoruz” yaklaşımı yerine daha net mesajlar verilmeli. Türkiye’de karar alıcıların, not iyileştirmelerinin ardından bu konuya daha yoğunlaşması gerekiyor. Hazine konuya daha çok borçlanma maliyeti açısından bakıyor. Ancak tek boyut bu değil.

Dahası, IMF ile anlaşma yapmak zorunda değiliz. Reel ekonomi açısından bu krizi en şiddetli geçiren ülkelerin başında geliyor olsak da, IMF desteği almadan krizi atlatmış olmanın getireceği korkunç bir prestij ve “IMF’den mezuniyet” sinyali olacak. Bunu geçen seneden beri yazıyorum. Kısacası, IMF ile bir program yapılacaksa yapılsın, yapılmayacaksa yapılması, eğer IMF “stand-by” da tutulmak isteniyorsa da öyle yapılsın. Yeter ki piyasaya net mesajlar verilsin.

Prof. Dr. Kerem Alkin, 15 Ağustos 2009’da Referans Gazetesi’ndeki köşesinde yazısında (http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=127763&YZR_KOD=78) Türkiye açısından IMF Esnek Kredi Mekanizması üzerinde duruyor.

“… İstanbul Ticaret Odası’nın Ekonomi Danışmanlar Kurulu’nda birlikte yer aldığımız Doç Dr. Murat Yülek, bitirdiğimiz hafta salı günü gerçekleşen son toplantıda önemli bir hususa işaret etti.

Doç. Dr. Yülek, IMF’in Meksika ile birlikte yürüttüğü Esnek Kredi Mekanizması veya Esnek Kredi Kolaylığı uygulamasına işaret ederek, Meksika’nın sahip olduğu makro göstergeler ve performansıyla böyle bir anlaşmayı hak ettiğini, Türkiye’nin de benzer bir makro ekonomik performans içerisinde olmasından dolayı benzer bir anlaşmayı hak ettiğini vurguladı. Murat Yülek, bu nedenle, tipik bir stand-by anlaşmasının yarar getirmeyeceği noktasından hareketle ki ben de aynı görüşe katılıyorum- Esnek Kredi Mekanizması’nı önerdi ve Meksika’nın sadece Esnek Kredi Mekanizması’nın uluslararası piyasalarca bilinmesi sayesinde, IMF kaynağına dokunmadan, ama bu kaynağın varlığı sayesinde çok iyi koşullarda borçlandığını, kaynak bulabildiğini belirtti. Bu nedenle, Başbakan Yardımcısı Babacan başkanlığındaki ekip tipik bir stand-by sürecini halen yürütüyor; yoksa Murat Yülek’in önerdiği mekanizma masaya yatırılabilir mi, Babacan veya ekibinden bir yetkili açıklamada bulunur ise çok sevineceğiz. …”