Fed balonu şişirmeye devam edecek

Fed balonu şişirmeye devam edecek

Fed Başkanı Bernanke’nin 31 Ağustos’da Jackson Hole kasabasında yaptığı konuşma piyasalar tarafından yakından izlendi. Sonuç: Bernanke, “2007 yılından itibaren yaptığımız gibi gerekirse daha da genişletici para politikalarını uygulamaya devam ederiz” dedi.
Bernanke mesajlarını  şu ana fikirler etrafında verdi:
“Fed, son dönemde standart faiz aracı dışında, geleneksel olmayan iki araç kullandı. Bunları parasal genişleme ve iletişim politikası olarak tanımladı. Esasında her ikisi de yeni araçlar değildi. Birincisi 1990’lı yıllardan itibaren Japon Merkez Bankası’nın kullandığı bir araçtı. İkincisi ise, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının temel araçlarından birisiydi.

“Bernanke, konuşmasında bu iki standart olmayan aracın kullanılma sebebinin Amerika’da işsizliğin azaltılması olduğunu söyledi. İşsizliğin düşürülmesi (ve büyümenin yükseltilmesi) Amerikan Merkez Bankası açısından yeni bir amaç değil. Fed’in 1913 tarihli kuruluş kanununda iki önemli amacından birincisinin bu olduğu yazılı. Ancak, Amerika için yeni olmasa da Avrupa için bu yeni bir durum. Zira, Avrupa Merkez Bankası  “finansal istikrarı sağlamak için” aynı geleneksel olmayan araç olan parasal genişlemeyi kullanıyor.

“Fed şu ana kadar LSAP program altında 2,5 trilyon dolarlık hazine ve menkul kıymetleştirilmiş ipotek kredisi aldı. Bu sene sonuna kadar da toplam 700 milyar doların üzerinde uzun vadeli hazine kağıdı alıp kısa vadelileri boşaltacak. Yani, Fed, faizleri sıfıra yakın seviyelere indirdikten sonra bilançosuna dayanarak büyük bir para operasyonu gerçekleştirdi.
“Bernanke, yapılan bazı ampirik çalışmalara referans vererek bu parasal operasyonun işsizliği düşürerek büyümeyi desteklemede başarılı olduğunu sözyledi. Ancak bilimsel çalışmaların sonuçlarının illa doğru olmayabileceğinin de altını çizdi.

“Parasal genişlemenin maliyetleri de olabileceğini hatırlattı ve bunları sıraladı. Şu ana kadar maliyetlerin faydalara göre  daha düşük olduğunu, yani parasal genişlememenin Amerika ve dünya ekonomisi açısından iyi olduğunu söyledi. Böylece, ileriki dönemde Fed’in politikalarının “fayda ve maliyetlerinin”  göz önünde tutularak devam ettirileceğini söylemiş oldu.
“Bernanke, Fed’in krizle savaşta yalnız bırakıldığını da söyledi. Mali kısıtlar sebebiyle de olsa maliye politikasının para politikasına yardımcı olamadığının altını çizdi. İnşaat sektörünün yavaşlamasının ve Avrupa’daki krizin de Amerikan ekonomisini menfi etkilediğini söyledi.
Bunların neticesinde, Bernanke, şu ana kadarki parasal genişlemeden Fed’in memnun olduğunu söyleyerek ileride de bunun devam edeceğini ima etmiş oldu. Bernanke önümüzdeki dönemde de Fed’in yalnız kalacağını biliyor. Zira bahsettiği maliye politikası zayıflığı ve Avrupa krizi devame decek. Açıktan söyleyemediği güven krizi de ortada.
Kısacası, Fed “balonu geri şişirmeye” devam edecek. Yalnız başına.

Comments are closed.